Jurnalul unui adolescent timid – Stephen Chbosky

jurnalul-unui-adolescent-timid

Titlu: Jurnalul unui adolescent timid

Titlu original: The Perks of Being a Wallflower

Editura: Trei

Autor: Stephen Chbosky

Anul apariţiei: 2013

Nr. pagini: 256

Descriere:

Să stai pe margine poate fi un avantaj. Dar vine o vreme când trebuie să intri în ring. Primul an de liceu e cel mai greu. Îţi faci noi prieteni, te îndrăgosteşti cu adevărat, nu te mai înţelegi deloc cu părinţii. Să creşti mare e mai complicat decât ţi-ai imaginat vreodată.

Aflat în pragul adolescenţei, Charlie se hotărăşte să-şi povestească viaţa unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime. Prins între dorinţa de a-şi trăi viaţa şi tendinţa de a fugi de ea, Charlie, se trezeşte obligat să exploreze un teritoriu până acum necunoscut. Acela al primelor întâlniri şi al casetelor cu compilaţii, al problemelor de familie şi al prietenilor adevăraţi. Şi caută neîncetat „melodia perfectă” a unei „călătorii perfecte” în care „să se simtă infinit”.

O poveste despre trecerea de la copilărie la adolescenţă în tradiţia celebrului De veghe în lanul de secară. Reflecţiile lui Charlie asupra vieţii, dragostei şi prieteniei sunt profunde şi înduioşătoare, iar vocea narativă are o muzicalitate aparte. – USA TODAY

Jurnalul unui adolescent timid a făcut senzaţie la apariţie, dobândind statutul de carte-cult, vânată asiduu de adolescenţi. – THE NEW YORK TIMES

Părerea mea:

Jurnalul unui adolescent timid a fost ceva diferit de cărţile pe care le-am citit până acum, dar mi-a plăcut foarte mult. Înainte să citesc cartea am văzut filmul şi mi s-a părut superb. Actorii au fost foarte bine aleşi iar rolurile li s-au potrivit de minune.

Charlie este un băiat aflat în perioada adolescenţei, şi începe să se preocupe de problemele specifice vârstei şi de tot ce presupune primul an de liceu. El nu este însă doar un băiat obişnuit, ci unul special, având o inocenţă şi o inteligenţă aparte. Deşi este evident că Charlie are şi unele probleme, acestea se datorează unor traume din copilărie care îi influenţează în mod inconştient gândurile, personalitatea şi comportamentul. Îmi place foarte mult de el şi mă impresionează gândirea lui profundă şi faptul că analizează până şi cele mai mărunte lucruri, cărora cei mai mulţi dintre noi nu le acordă nicio importanţă. E adevărat că sunt destule lucruri şi întrebări ale lui Charlie pe care le găsesc destul de ciudate, dar însuşi Charlie este văzut ca un ciudat iar asta spune multe lucruri.

Deşi este genul de persoană care nu are prieteni şi care mănâncă singură la masa de prânz, unicul lui prieten sinucigându-se în urmă cu un an, Charlie îi cunoaşte pe Patrick şi pe Sam, doi fraţi vitregi şi două persoane deosebite, care îi devin cei mai buni prieteni şi îl iniţiază în lumea petrecerilor, a primei iubite şi a prietenilor adevăraţi.

Patrick este personajul meu favorit datorită personalităţii lui. Cel mai mult am admirat la el felul deschis de a fi şi curajul de a nu se teme să arate cine este cu adevărat. Petrick este de asemenea o persoană foarte bună şi mai ales amuzantă, iar glumele lui ar putea scoate pe oricine chiar şi din depresie. El este primul cu care Charlie începe să vorbească şi îl apreciez foarte mult pe Patrick pentru că vede în el mai mult decăt un tip ciudat şi singuratic, incluzăndu-l fără reţineri în gaşca lui de prieteni.

Nici Sam nu e cu nimic mai prejos decât Patrick şi chiar dacă sunt fraţi vitregi, cei doi se înţeleg atât de bine şi au atât de multe lucruri în comun încât oricine, până şi Charlie, îi poate confunda la început cu un cuplu foarte reuşit. Asemeni fratelui ei, Sam îl acceptă şi îl îndrăgeşte pe Charlie din prima clipă, îl învaţă câteva reguli esenţiale pe care orice adolescent ar trebui să le ştie şi este una dintre persoanele care îl înţelege şi îl ascultă indiferent de situaţie. Ca în orice prietenie, intervin probleme şi neînţelegeri, dar nimic peste care ei nu pot trece.

Jurnalul unui adolescent timid este o carte pe care o apreciez foarte mult, m-a transpus într-o mulţime de stări şi m-a făcut să simt cele mai diverse sentimente. Mi-a plăcut felul în care este scrisă, sub formă de jurnal, şi a fost ca o gură de aer prospăt după tot fantasy-ul citit în ultima vreme. Întreaga carte este plină de lecţii din care ai de învăţat o mulţime de lucruri, iar finalul este unul tulburător şi îţi deschide ochii asupra multor aspecte.

Nota:4.5/5

Reclame

10 gânduri despre &8222;Jurnalul unui adolescent timid – Stephen Chbosky&8221;

  1. Eu consider ca ar fi avut si mai mult farmec cartea daca o citeai inainte sa te uiti la film, pentru ca filmul e fidel cartii, nu a fost aceeasi intensitate a sentimentelor. Just my oppinion. Si,, ti-a placut mai mult filmul sau cartea?

  2. Stiu, tocmai din cauza asta mi-am promis ca acum e ultima data cand mai ma uit la un film inainte sa citesc cartea. Oricum, mi-a placut mult chiar si asa; mi-a placut si filmul si cartea, nu pot sa aleg de data asta. As putea zice ca filmul, dar cred ca as fi cam subiectiva din cauza actorilor, asa ca mai bine nu! 😀

  3. Ce recenzie frumoasă. Chiar voiam să văd opinia ta referitoare la această carte. Pare foarte interesantă, o s-o citesc şi eu curând. O să văd şi filmul, dar după, ca să nu fac greşeala ta. În general de fapt, mai întâi citesc cărţile şi abia apoi văd filmele.

  4. Multumesc! A fost o carte mai speciala, asa ca m-am decis sa ii fac si o recenzie speciala. Sa nu intelegi gresit, nu este o carte care sa te tina in suspans, ci impresioneaza prin cuvinte, prin sentimente, prin oameni. Am citit si destule pareri negative deci nu pot sa garantez ca o sa iti placa si tie asa cum mi-a placut si mie. Filmul este superb, l-am vazut acum aproximativ un an si nu il aveam foarte proaspat in minte cand am citit cartea dar oricum nu am de gand ca pe viitor sa mai procedez asa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s