Divergent (Divergent #1) – Veronica Roth

divergent

Titlu: Divergent

Titlu original: Divergent

Autor: Veronica Roth

Editura: Leda

Anul apariţiei: 2011

Nr. pagini: 448

Descriere:

O singură alegere îţi hotărăşte prietenii. O singură alegere îţi defineşte idealurile. O singură alegere îţi determină credinţa pentru totdeauna. O singură alegere te poate transforma radical.

Într-un Chicago distopic, oraşul în care trăieşte Beatrice Prior, societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de şaisprezece ani trebuie să-şi aleagă facţiunea căreia îi vor fi devotaţi pentru tot restul vieţii. În ceea ce o priveşte pe Beatrice, ea trebuie să hotărască dacă rămâne alături de parinţii ei sau alege facţiunea care consideră că i se potriveşte cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi.

În timpul iniţierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice îşi ia un alt nume, Tris, şi se străduieşte să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei şi, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, îşi poate găsi locul în viaţa pe care ea şi-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Şi, pe masură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, ameninţând să destrame societatea aparent perfectă în care trăieşte, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.

Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfâşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.

Părerea mea:

Divergent este prima carte distopică pe care am citit-o, iar lumea în care m-a introdus mi s-a părut de-a dreptul fascinantă. Autoarea a creat un Chicago cu mult diferit de realitatea în care trăim, şi cu toate acestea totul mi s-a părut a fi foarte real. M-a impresionat creativitatea ei şi modul atât de original, după părerea mea, de a construi această lume distopică. Personajele autentice, având atât calităţi cât şi defecte, au contribuit la crearea acestei minunate lumi, în care orice cititor şi-ar dori să trăiască măcar o zi. Deşi împărţirea societăţii în cele cinci facţiuni are ca scop menţinerea păcii, acest lucru se dovedeşte a fi foarte riscant deoarece este extrem de greu ca un om să se rezume la o singură trăsătură de caracter şi să o dezvolte doar pe aceasta. Părţile rele din oameni reuşesc şi de această dată să iasă la suprafaţă, iar Beatrice poate fi singura în stare să îndrepte situaţia.

Bineînţeles că din roman nu a putut lipsi nici o poveste de dragoste, aceasta fiind foarte frumos construită între două personaje care se completează perfect reciproc. Acţiunea este complexă şi întâlnim situaţii neprevăzute la tot pasul. Totul se petrece în interiorul oraşului, restul lumii fiind înconjurat în mister, fapt ce m-a făcut să îmi doresc să aflu mai multe despre ceea ce s-a întâmplat, şi sper că voi găsi răspunsuri la aceste întrebări în volumele următoare.

Pe parcursul cărţii am avut parte de multe surprize şi mi s-a confirmat dn nou un lucru: niciodată nu poţi şti cu siguranţă în cine poţi avea încredere şi în cine nu. Divergent nu este genul de carte care să te plictisească şi o recomand tuturor celor aflaţi în căutare de acţiune, şi nu numai. Iar dacă sunteţi curioşi ce facţiune vi s-ar potrivi, puteţi să faceţi un test aici. Mie mi-a ieşit Eruditie, deşi aş tinde să înclin între aceasta şi Prietenie. 😀

Nota: 4,5/5

Reclame

Un gând despre &8222;Divergent (Divergent #1) – Veronica Roth&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s