Germenul Andromeda – Michael Crichton

germenul andromeda

Titlu: Germenul Andromeda

Titlu original: The Andromeda Strain

Editura: Univers

Autor: Michael Crichton

Anul apariţiei: 1976

Nr. pagini: 272

Descriere:

Datorită devierii accidentale de pe orbită a unui satelit meteorologic, acesta se reîntoarce pe Pământ purtând un germene extrem de nociv pentru fiinţa umană, germene care provoacă moartea instantanee prin coagulare sanguină. În orăşelul în care s-a prăbuşit satelitul rămân doar doi supravieţuitori: un nou-născut şi un bătrân bolnav de ulcer. Ce a zădărnicit, în cazul lor, acţiunea germenului adus din spaţiul extraterestru? Ce element de apărare au avut în comun aceşti doi reprezentanţi atât de diferiţi ai speciei umane?

Părerea mea:

După ce un satelit încurcă planurile oamenilor de ştiinţă şi revine pe Pământ mai devreme decât ar fi trebuit, se declanşază infernul. Odată cu acesta, pe suprafaţa terestră ajunge şi un germene necunoscut, care ucide toţi locuitorii micuţului orăşel în care aterizează. Există însă şi doi supravieţuitori, care aparent nu au absolut nimic în comun, dar asupra cărora efectul distrugător al germenului nu a avut niciun rezultat. Cercetătorii încearcă astfel să afle natura acestuia şi să împiedice răspândirea lui pe restul planetei, deoarece rezultatul ar putea fi unul devastator.

O lectură aparent banală, Germenul Andromada a reuşit însă să mă impresioneze într-un mod foarte plăcut. Fiind o carte mai veche, şi neavând vreo idee despre autor (auzind abia ulterior că este unul destul de cunoscut perioadei lui, şi un reprezentant al acestui gen), am dat peste ea absolut întâmplător şi m-am decis să îi dau o şansă. Singurul lucru care mi-a atras atenţia este faptul că e o carte science-fiction, lucru ce mi-a stârnit curiozitatea într-o oarecare măsură. Acest slab presentiment s-a transformat însă într-o certitudine, deoarece cartea nu este doar o poveste pur ficţională, ci o adevărată lecţie, cuprinzând informaţii dintr-o mulţime de domenii. Cartea este astfel extrem de bine documentată, munca autorului fiind răsplătită printr-un roman cu o poveste foarte veridică, care mie personal mi-a dat impresia de multe ori că se întămplă în viitor, şi nu în trecut.

Personajele sunt iniţial destul de numeroase, iar acţiunea se învârte în jurul mai multora dintre ele. Acest lucru nu este însă foarte deranjant, pentru că în scurt timp atenţia este concentrată în jurul grupului de cercetători care au un rol decisiv din acest punct. Cartea nu este una foarte dinamică din punct de vedere al acţiunii, accentul fiind pus pe ştiinţă, pe înţelegerea faptelor şi pe descoperirea naturii germenului. În carte am întâlnit o mulţime de schiţe şi desene care m-au ajutat să înţeleg mai bine despre ce e vorba, şi care au conferit cărţii o notă în plus de credibilitate.

Pot spune cu sinceritate că Germenele Andromeda este o carte interesantă, ce va satisface cu uşurinţă nevoia de cunoaştere a unora dintre cititori, introducându-ne într-o lume veridică, şi poate chiar una a viitorului.

Nota: 4/5

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s