Morţi până la apus (Vampirii Sudului #1) – Charlaine Harris

Morti pana la apus

Titlu: Morţi până la apus

Titlu original: Dead Until Dark

Autor: Charlaine Harris

Editura: Leda

Anul apariţiei: 2007

Nr. pagini: 468

Descriere:

Morţi până la apus este prima carte din seria Vampirii Sudului, care a cunoscut deja succesul pe numeroase meridiane ale globului. Ea ne oferă un amalgam îndrăzneţ de genuri (poliţist, science-fiction, dragoste), o îmbinare de talent şi imaginaţie, umor şi suspans, mister şi erotism.

Tânăra telepată Sookie Stackhouse, eroina romanului şi a întregii serii, locuieşte în Bon Temps, un orăşel aparent paşnic din Louisiana. Şi tot aici, vampirul Bill face eforturi pentru a se integra în societatea oamenilor şi a fi acceptat de localnici. Din momentul în care Bill se îndrăgosteşte de Sookie, acţiunea începe să se deruleze alert şi nimic nu poate sta în calea celor doi.

Charlaine Harris ne surprinde printr-o abordare cu totul originală a lumii fascinante a creaturilor nopţii, precum şi a relaţiei acestora cu oamenii, care reuşesc, mai mult sau mai puţin, să îi accepte să trăiască alături. Succesul cărţii se datorează atât stilului cuceritor al autoarei, cât şi valorii autentice pe care aceasta ştie să o imprime scrisului său.

„Un autor de un rar talent.” Publishers Weekly

Recenzie:

După mai multe serii cu vampiri şi alte creaturi supranaturale citite, unele mai bune, altele mai puţin bune, era inevitabil să nu ajung într-un final şi la Vampirii Sudului, mai ales că am reuşit performanţa de a nu mă atinge de volume până în prezent, deşi le am de mai bine de doi ani. Trebuie să precizez că am fost tentată acum ceva timp de serial, dar l-am abandonat după primul episod, fără vreun gând de a-l relua prea curând. După ce am citit primul volum pot spune însă cu siguranţă că trebuie să vad neapărat şi serialul, dar nu înainte de a citi şi celelalte cărţi.

Eroina seriei, Sookie Stackhouse, în vârstă de douăzeci şi cinci de ani, nu este o fată obişnuită: ea este telepată, adică are capacitatea de a pătrunde în gândurile celorlalte persoane, aflându-le şi cele mai ascunse secrete. Acest lucru nu este neapărat o binecuvântare pentru ea, fiindcă viaţa nu e deloc uşoară atunci când eşti nevoită să asculţi în permanenţă gândurile atâtor persoane. Acesta este şi motivul pentru care Sookie nu este văzută tocmai bine de locuitorii oraşului în care trăieşte, Bon Temps, şi în care lucrează ca şi chelneriţă la barul Merlotte’s. Existenţa ei în cea mai mare parte obişnuită se complică în momentul în care în bar îşi face apariţia vampirul Bill, acesta devenind o parte importantă din viaţa lui Sookie, dar care îi aduce însă şi o mulţime de probleme.

Cartea este narată la persoana I, din perspectiva lui Sookie bineînţeles, iar vampirii sunt ceva mai diferiţi decât cei din cărţile cu care am fost obişnuită până acum. Cel mai important de menţionat cred că este faptul că aici vampirii au renunţat la a se mai ascunde de oamenii obişnuiţi, şi încearcă să se integreze în societatea lor şi să fie acceptaţi. Stilul autoarei mi s-a părut a fi unul destul de plăcut şi am fost încântată de poveste, iar pe Sookie am ajuns să o îndrăgesc foarte mult încă de la primul volum, fiind un personaj feminin pe gustul meu: matură, inteligentă deşi nu lasă asta să se vadă la prima vedere, frumoasă, obişnuită dar în acelaşi timp specială.

Recomand cu căldură Morţi până la apus pentru că este o lectură uşoară dar captivantă în acelaşi timp, şi nu duce lipsă de nimic: acţiune, personaje interesante, momente amuzante, mistere, chiar şi erotism.

Nota: 4,5/5

Reclame

2 gânduri despre &8222;Morţi până la apus (Vampirii Sudului #1) – Charlaine Harris&8221;

    • Eu mai simt nevoia şi de astfel de cărţi din când în când, am ajuns deja la volumul 5. :)) Cel mai probabil după o vreme nu o să mai reţin mare lucru din ele, am mai păţit asta şi cu alte cărţi de genul acesta, dar măcar îmi face plăcere pe moment să le citesc. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s