Jurnalul Annei Frank

jurnalul annei frankTitlu: Jurnalul Annei Frank

Titlu original: Het Achterhuis: Dagboekbrieven 12 juni 1942 – 1 augustus 1944

Autor: Anne Frank

Editura: Humanitas

Anul apariţiei: 2011

Nr. pagini: 392

Descriere:

Povestea tragică a Annei Frank e bine ştiută. Împreună cu familia ei şi alţi cunoscuţi evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportării în lagăr, în aşa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani când a intrat în Anexă. A ţinut aici un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942), devenind la un moment dat conştientă că el va reprezenta un document important după ce războiul se va sfârşi. În 4 august 1944, aşadar nu mult după debarcarea Aliaţilor în Normandia, când finalul recluziunii părea foarte aproape, Anne şi ceilalţi şapte locatari ai Anexei sunt arestaţi şi mai târziu deportaţi cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepţia lui Otto Frank, toţi vor muri. Anne şi sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica şi va face cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale.

Anne Frank este un nume familiar chiar şi pentru cei care nu au citit Jurnalul. Îl poartă străzi, şcoli de pe toate meridianele. Îl poartă mult vizitatul muzeu din Amsterdam şi fundaţia care l-a organizat în imobilul unde se afla Anexa secretă. Anne Frank şi jurnalul ei figurează pe mai toate listele de excelenţă ale veacului XX privitoare la personalităţi şi la cărţi – Cei mai importanţi oameni ai secolului, Cele mai bune cărţi publicate în secolul XX, Operele literare definitorii pentru acelaşi secol, ca să numim doar câteva din multele topuri stabilite de specialişti, de ziarişti ori chiar de marele public.

Din 1947, când s-a publicat pentru prima oară în Ţările de Jos, Jurnalul Annei Frank a fost tradus în peste 65 de limbi. S-a vândut în întreaga lume în peste 30 de milioane de exemplare. La celebritatea Jurnalului au contribuit neîndoielnic adaptările sale teatrale şi cinematografice, faptul că a devenit materie de studiu în multe şcoli din lume, că a fost obiectul unor analize subtile, dar şi ţinta unor vehemente atacuri.

„Era o tânără scriitoare minunată. Era cineva la cei treisprezece ani ai ei… Ardoarea, spiritul care o animă – mereu activ, punând mereu lucrurile în mişcare… E ca o surioară pasională a lui Kafka, este fetiţa lui pierdută.“ Philip ROTH, The Ghost Writer

Recenzie:

Cel de-al Doilea Război Mondial reprezintă o pagină importantă din istoria noastră şi un episod cât se poate de întunecat datorită numeroaselor vieţi pierdute şi a masacrării evreilor alături de celelalte grupuri considerate „indezirabile”. De atunci au apărut nenumărate filme şi cărţi pe această temă, toate dorind să ne deschidă ochii şi să ne facă să împiedicăm repetarea unor asemenea lucruri pe viitor. Jurnalul Annei Frank reprezintă un astfel de exemplu, realitatea acelor vremuri fiindu-ne prezentată prin ochii unei fetiţe aflate la început de adolescenţă.

Jurnalul, început cu puţin timp înainte de intrarea în Anexa secretă, cuprinde întreaga perioadă în care Anne a stat ascunsă aici împreună cu familia ei şi cu alţi cunoscuţi evrei. Din păcate, aceştia au fost descoperiţi şi arestaţi cu puţin timp înainte de încheierea războiului, unicul supravieţuitor fiind tatăl Annei, Otto Frank, care ulterior a publicat jurnalul fiicei sale.

Cartea mi-a făcut cu ochiul o perioadă destul de lungă de timp, dar abia acum am reuşit să o citesc şi mă bucur foarte mult că nu am mai lăsat-o să aştepte. Nici nu ştiu exact ce să spun despre ea pentru că este acel gen de carte care trebuie citită ca să simţi pe propria piele ce sentimente trezeşte. Iniţial am fost atrasă de ea din punct de vedere al valorii ei istorice, dar mi-a devenit clar faptul că Jurnalul Annei Frank este mai mult decât atât. Profunzimea gândurilor ei, seriozitatea şi minuţiozitatea cu care abordează ceea ce se întâmplă în jur nu par a fi caracteristice vârstei pe care aceasta o are.

Este clar faptul că Anne este o fetiţă deosebit de inteligentă, şi pe parcursul Jurnalului am dat de nenumărate dorinţe şi aspiraţii ale ei, dar care evident, nu au fost duse la îndeplinire. Toate acestea nu fac decât să scoată în evidenţă tragismul celor petrecute în acea perioadă, visele şi dorinţele atâtor oameni care nu au mai putut fi duse la îndeplinire. Ceea ce este de neacceptat este faptul că cei care au hotărât astfel de lucruri au fost alţi oameni, persoane care nu ar fi avut nici un drept să o facă, din simplul motiv că ei se considerau a fi „mai buni” decât ceilalţi doar datorită originii lor.

Recomand cu mare căldură această carte tuturor celor care doresc să privească lucrurile şi dintr-o perspectivă puţin diferită de cea istorică, Jurnalul Annei Frank fiind o cale mai mult decât potrivită de a o face.

Nota: 5/5

P.S. Aici puteti vedea singurul filmuleţ în care apare Anne Frank. 😀

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s