Misery – Stephen King

misery

Titlu: Misery

Titlu original: Misery

Autor: Stephen King

Editura: Nemira

Anul apariţiei: 2015

Nr. pagini: 384

Descriere:

O fioroasă dramă într-un act, cu două personaje şi un singur decor, în care un celebru autor, îngrijit şi torturat cu sadică tandreţe, este prizonierul propriei ficţiuni, iar torţionarul este cititorul său cel mai entuziast şi devotat…

Misery Chastain este eroina unui ciclu de romane „duioase“, dar părintele ei, scriitorul Paul Sheldon, e hotărât să o dea uitării… Până când Annie Wilkes, o fostă infirmieră şi fanatică admiratoare a personajului şi a creatorului său, îl „recuperează“ pe Sheldon dintr-un accident de automobil. Şi celebrul autor este obligat s-o reînvie pe Misery, să rescrie ultimul episod, numai pentru Annie şi sub vigilenta ei supraveghere. Dar tensiunea atinge cote insuportabile şi curând devine limpede că sfarşitul cărţii va fi şi sfârşitul unuia dintre cei doi…

Recenzie:

Deşi sunt o împătimită a filmelor de groază, am reuşit să evit cu multă îndemânare acest gen de cărţi până acum, fără vreun motiv aparent. Şi cu cine altcineva aş fi putut începe dacă nu cu Stephen King, la adresa căruia mi-a fost dat să aud o mulţime de laude. Cu toate astea nu am început cartea cu prea mare entuziasm şi nu am crezut că mă va prinde prea uşor. Dar renumele lui Stephen King şi-a făcut simţită prezenţa incredibil de repede iar povestea lui Paul Sheldon m-a cucerit după nici câteva pagini.

Acţiunea romanului îl are în centru pe un cunoscut autor, care în urma unui accident de maşină este găsit de una dintre cele mai înfocate admiratoare ale sale. Trezit în casa acesteia, Paul devine conştient de faptul că se află într-o situaţie cât se poate de neplăcută pentru că Annie nu este o simplă cititoare înrăită a cărţilor lui. Iar când aceasta află că eroina ei preferată a fost ucisă în ultimul volum al seriei, lucrurile scapă de sub control. Paul este obligat să o aducă pe Misery la viaţă şi este supus la tot felul de chinuri greu de imaginat, iar în mintea lui se dau adevărate lupte de idei, chiar dacă şansa de a evada din casa groazei este aproape inexistentă.

Titlul cărţii este unul destul de interesant, fiind dat de numele faimoasei eroine din seria de romane care l-au făcut celebru pe Paul Sheldon şi care în acelaşi timp i-au adus acestuia suferinţa. Am aşteptat sfârşitul cu mare curiozitate pentru că lucrurile nu au fost foarte previzibile şi nu mi s-au dat prea multe indicii cu privire la modul în care se va termina totul pentru cei doi, iar rezultatul a fost pentru mine mai mult decât mulţumitor.

Ceea ce mi s-a părut minunat este faptul că această carte a reuşit foarte uşor să mă introducă în starea aceea pe care doar un film bun de groază ţi-o poate da,  şi cu toate că m-aş fi aşteptat ca Stephen King să fie unul dintre scriitorii supraapreciaţi, talentul lui este cât se poate de evident, iar romanul Misery a fost o introducere mai mult decât potrivită în lumea cărţilor lui.

Nota:5/5

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s